Galet bra sparande.

Tillhör du de som gillar att spara varje månad? Toppen då är du på rätt spår. Tillhör du de som bara tycker sparande är väldigt tråkigt? Tillhör du de som tycker allt med pengar bara är svårt?

Börja med att spara i liten skala. Ingen summa är en för liten summa att börja med. Huvudsaken är att du tar första steget och börjar spara.

Här följer några matnyttiga tips för sparande!

Lättare att komma igång med sparande om du är ovan är helt klart ett enkelt sparande. Ett långsiktigt sparande som passar till att börja med såsom ett sparkonto och en säker fondportfölj.

Bästa sparandet är att ha både en buffert och ett långsiktigt sparande.

Du behöver inte ha sysslat med fonder, aktier eller daytrayding för att komma igång att spara. Du kan spara bara genom att sätta in pengar på ett annat konto än ditt lönekonto, där du inte riskerar att förlora dem.

  • Spara till en större summa pengar

Önskar du spara till en större summa pengar börja med delmål så känns det hela överkomligt. Spar du till en kontantinsats på 100.000:- dela upp de i tio delmål så blir mycket lättare att starta.

Du kanske tycker att ditt boende blivit för litet. Eller kanske du önskar äga ditt eget boende.

Oavsett vad du sparar till kan du räkna ut din sparkvot. Om du inte räknat ut den tidigare gör du enligt följande exempel. Formel sparkvot: sparande/inkomst*100=sparkvot.

Exempel om du sparar 1500 kronor per månad och har en inkomst på 30.000 kronor dividerar du 1500 genom 30.000 som blir sa 0,05. Sedan multiplicerar du 0,05 med 100. Det blir en sparkvot på 5% av din inkomst som går till sparande.

  • En bra tumregel när det gäller sparande är att spara minst 10% av sin inkomst varje månad.

Glöm inte att även pensionsspara. Sätt upp ett sparande. Kolla även med din arbetsgivare om du omfattas av en tjänstepension i ditt avtal.

Om du inte är berättigad till det i ditt avtal kan du be din arbetsgivare att betala in de procenten från din lön till tjänstepensionen. Dock får du betala de pengarna själv från din egna lön om inte arbetsgivaren har det skrivit sitt avtal om att tjänstepension ingår. Det är dock arbetsgivaren som ska göra inbetalningen från företaget. Arbetstagaren kan inte betala in detta själv.

Vart tar alla pengar vägen varje månad?

Gör en analys över din ekonomi. Gör upp en budget.

Buffertsparande

När det gäller att ha en buffert för oförutsedda utgifter kan en bra tumregel/rekommendation se ut enligt följande:

Ensamhushåll i hyresrätt två månadslöner sparat.

Ensamhushåll i bostadsrätt 3 månadslöner.
Sambo i villa 4 månadslöner.

Gifta med barn 5 månadslöner.

Att ha en buffert ger dig en god trygghet när det oförutsedda händer. Den gör livet lite enklare att ha till hands.

För vissa är det svårt att överhuvudtaget kunna spara till något alls på grund av förändrad inkomst. Det kan vara att man blivit arbetslös, sjukskriven eller gått från samboförhållande till ensamhushåll.

Önskar du se dina pengar växa med aktier och fonder under tiden du sparar? Tänk på att aldrig investera mer pengar än vad du faktiskt har råd att förlora.

Lycka till med ditt sparande och känn glädjen över att faktiskt ha en buffert och ett långsiktigt sparande. Med två ben står man stadigare än bara på ett.

Lämna ett svar